De 9 toets punten voor ZZP'ers in 2025

Wat zijn de 9 toets punten voor ZZP'ers vanaf 2025?  Handig en vooral ook verstandig om nu al te weten!

Vanaf 1 januari 2025 worden de regels voor ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) aangescherpt om duidelijkheid te geven over wie écht als zelfstandige werkt en wie eigenlijk een verkapt dienstverband heeft. De overheid gaat stapsgewijs de ‘schijnzelfstandigheid’ aanpakken. 

De 9  hoofd toets punten op een rij: 
 

1. Gezagsverhouding
Is sprake van aansturing of controle en leiding, dan is de kans aanwezig dat je op dit punt als schijnzelfstandige beschouwd wordt. Vermoedelijk een stelling met een schemergebied, omdat elke opdracht daaronder gevoegd kan worden. Dit geldt eigenlijk voor ieder bedrijf. 

2. Op welke wijze doe je je werk?
Daarbij is de vraag: Kan en mag je je werk, indeling en aanpak zelf bepalen en beslissen? En heb je daarbij een resultaat verplichting? 

3. Meerdere opdrachtgevers
Al jarenlang geldt het 3 klanten principe. Met andere woorden: Heb je  lange tijd slechts één opdrachtgever? Of werk je voor meerdere klanten?  

4.  Ondernemersrisico
Heb je een vast (maand) inkomen? Is er sprake van bedrijfsinvesteringen? Ben jij verantwoordelijk voor gemaakte fouten en verliezen? Ofwel: Wat zijn je risico’s?

5. Investeringen
Een zelfstandige investeert in zijn/ haar eigen bedrijf, zoals gereedschap, materiaal en middelen nodig om het werk goed uit voeren.... Denk daarbij ook aan eigen drukwerk, een website een e-mailadres meer dan naam@gmail.com

6. Promotie & acquisitie
Ben jij verantwoordelijk en (aantoonbaar) actief met het vinden van nieuwe opdrachten? Is er aantoonbaar sprake van acquisitie? 

7. Werktijden & locatie 
Bepaal jij waar en wanneer je werkt? Heb je volledige vrijheid? 

8. Resultaat
Wordt jij op basis van het resultaat en niet op basis van aantal uren betaald? Met andere woorden: is sprake van een resultaat of alleen maar van een inzet verplichting. 

9. Afspraken
Zijn er duidelijke zakelijke afspraken met je opdrachtgevers over wat van je verwacht wordt en wat je ervoor betaald krijgt? Dit duidelijk vast laten leggen voorkomt ook veel misverstanden.

Er zijn nog meer toets punten, zoals hoogte/minimaal acceptabele uurtarief, expertise dat je te bieden hebt, waardoor alleen jouw deskundigheid ingezet kan worden. Deze 2 onderdelen maakt het niet eenvoudiger of jij echt als ZZP'er aangemerkt wordt. 

Moet je je als ZZP’er zorgen maken? 
Het is zeer verstandig om deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Dat doen wij ook. De overheid zal eerst ZZP’ers, die onvrijwillig deze status hebben onder de loep nemen. Ook zijn er al diverse amendementen ingediend bij de 2e kamer, omdat nog veel onduidelijk, onterecht en ook lastig te toetsen is. Het laatste woord is hierover dus nog niet gesproken. Ook is duidelijk dat de overheid zelf nog veel niet op orde heeft. En groot afnemer van interimmers is. Vermoedelijk wordt de soep dus niet zo heet gegeten worden als dat zij nu opgediend wordt. 

Auteur Jaap Parqui
Publicatiedatum 7-10-2024 17:16
Share:
Profession gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close