De kracht van eenvoud

De kracht van eenvoud: waarom minder meer is?

Deze maand vieren wij ons 28 jaar bestaan. We kijken terug op prachtige momenten, interessante HR-projecten, interessante en leuke gesprekken met kandidaten en klanten. Ieder succes kent achter de coulissen ook een keerzijde...  

... Onze keerzijde? Processen en onze database waren steeds uitgebreider, complexer en onoverzichtelijker geworden. Onze keerzijde was, dat we veel tijd besteedden aan nieuwe ontwikkelingen en procesverbeteringen, toch was er door de dagelijkse drukte nog onvoldoende aandacht voor het continu houden van echt goed overzicht. We zagen door de vele bomen het bos niet meer. 

Complexiteit sluipt binnen
Van groei komt onvermijdelijk complexiteit: nieuwe processen, extra systemen, leuke klanten met interessante HR-vraagstukken voegen steeds meer lagen toe, die het oorspronkelijke overzicht langzaam vertroebelen.

Herstructureren en vereenvoudiging
Je kent vast en zeker ook wel de ’80-20-regel’? Wij kennen die ook en vragen ons dan ook geregeld af: Waar is deze ’80-20-regel’ bij ons van toepassing is? Welke 80% levert eigenlijk slechts 20% rendement op? Dit vraagstuk gaat zeker niet alleen over het rendement in Euro's, maar zie ik in een veel breder perspectief. In 2023 hebben we dan ook alles doorgenomen, veel anders ingericht, bijgesteld. Dit jaar, 2024, staat in het teken van (verder) opruimen, opschonen, weghalen, weglaten. Met één belangrijk doel: Eenvoud. Terug naar de basis. Met een prachtig bij effect waarover zo meer. 

Waarom is eenvoud zo cruciaal? 
De ‘wereld’ wordt als steeds complexer ervaren. En terecht. Er heerst bij velen continue onrust. Door overvoed aan informatie en systemen. Ook wij waren in deze valkuilen geschoten en hadden ons laten meeslepen. Dit vertraagde en verlamde, alles werd inefficiënt. Wij zijn er nog niet helemaal, maar wel op de juiste weg. De overzichtelijkheid en eenvoud die inmiddels is ontstaan zorgt ook voor een helder hoofd. Waardoor wij veel beter in staat zijn de juiste prioriteiten te bepalen, juiste beslissingen te nemen, weer zien waar het echt om gaat. En dat geeft veel voldoening.

Prachtige spin off!
De prachtige spin off van al onze acties is, dat wij nu efficiënter werken, bergen kunnen verzetten, sneller schakelen, meer tijd voor anderen hebben, nauwelijks meer dubbel werk verrichten. En ontspannen iedere dag doorkomen en met een tevreden gevoel terug kijken op de dag én weer uitzien naar de volgende nieuwe dag. En meer echte vrije tijd voor gezin, vrienden, sport, andere hobby’s. Iedereen plukt hier de vruchten van. En voor jou? Zeg eens eerlijk: Wanneer heb jij voor het laatst écht opgeruimd? Bel of mail gerust als je ik jouw als HR-professional kan helpen of als je van gedachten wilt wisselen hoe wij bij jullie op jullie HR-afdeling kunnen verlichten. Die tijd maak ik graag voor je; ook omdat ik die nu heb....

Auteur Jaap Parqui
Publicatiedatum 11-9-2024 10:00
Share:
Profession gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close